Teplota servírovaných vín
Teplota, kterou má mít víno, když bude servírováno, tedy když ho budeme pít, má mimořádně velký význam a vív na jeho chuť a vůní. U zcela obyčejných stolních vín, které pijeme běžně k obědu, má správná teplota také svůj význam, nicméně v tomto případě bereme víno spíše jen jako osvěžující nápoj.
Někdo míchá do vína minerální vodu či si objednává vinný střik, což je v Rakousku velmi oblíbené.V horkých letních dnech můžeme ve sklence vína dokonce najít kostku ledu. Takové zacházení s vínem ovšem pravý vinař nemůže schvalovat, proto si povězme něco více o teplotě servírovaných vín, těch velmi kvalitních, „velkých". Správná teplota ovlivní chuť vína více, než si dokážeme představit. Příliš studené víno nemůže správně rozvinout své aroma, příliš teplé zase působí těžce, chybí mu elegance.
Mezi laiky vládne dodnes přesvědčení, že bílé víno není nikdy dost vychlazené, dávají ho tedy dlouho před jeho konzumací do lednice. Tím ovšem víno napůl zmrazíme a zcela zlikvidujeme jeho aroma, vůni, vlastní typickou chuť a ochromíme ony jemné vonné látky, které dotvářejí celkový dojem. U červeného vína se spousta lidí domnívá, že má mít při konzumaci pokojovou teplotu. Když je láhev je přinesena z chladna, pomáhají si tím, že ji dají ohřát do horké vody nebo dokonce na topení...! Obé je špatně. Řekněme si, jak by měla vypadat správná teplota vín:
Bílá vína
- lehká stolní vína 8-10 °C
- lehčí, spíše suchá vína 10 °C
- přívlastková jakostní vína plná 12 °C
- pozdní sběr, výběr z bobulí 13 - 15 °C
- těžká nebo sladká bílá vína 14 °C
Rose
- Schilcher 8 °C
Červená vína
- lehká a světlá červená vína 14 °C
- plnější červená vína 15 - 16 °C
- středně těžká červená vína 16 °C
- stará červená vína pokojová teplota, tedy kolem 18 - 19 °C
Sladká a dezertní vína
- pokojová teplota
Sekty a šumivá vína
- 5 - 8 °C. Tady platí, že sušší víno by mělo být velmi chladné (kolem 5 °C)
- sladší a plnější sekty pak o něco teplejší (do 8 °C).
- Šampaňské, Frizzante, Prosecco 6 °C.
Pro všechny platí, že teplotu doporučenou pro konzumaci, je třeba udržovat, to znamená např. u sektu, že mají být láhve umístěny v nádobě s ledem nebo v lednici.