Servírovací teplota vína
Chuťové a aromatické komponenty víny se chovají ofenzívně či defenzívně přímo úměrně k dané servírovací teplotě. Proto je ideální servírovací teplota nedílnou součástí plnohodnotného vychutnávání vína. Víno podávané v nevhodné teplotě poskytuje jen poloviční prožitek.
V případě nižších teplot, při tak zvaném podchlazení vína, dochází ke značnému vystoupení kyselin. Horké prvky díky tomu ustupují do ústraní a zbytkový cukr působí …..
V pripade nizssich teplot při takzvanem podchlazeni vina dochazi k znacnemu vystoupeni kyselin, horke prvky ustupuji do ustrani a zbytkovy cukr pusobi, navazuje prijemny dojem .
Právě naopak je tomu v případě vysokých teplot. Kyselina je senzoricky jen stěží identifikovatelná, víno chutná hořce a cukr je nepříjemný a protivný. Stejně pak nevhodně vystupuje do popředí alkohol a stává se pálivým.
Proto zde platí pravidlo, že bílá vína bychom neměli servírovat pod 6 °C, neboť dochází k podchlazení vína, což zapříčiňuje ztrátu aromat.
Červená vína bychom neměli servírovat nad 20 °C, neboť víno působí alkoholicky a těžkopádně.
Pokojová teplota – pokojovou teplotou se rozumí teplota 16-18°C!
Ideální servirovací teplota vína:
- 6-8 °C Sekty, Champagner, Aperativ
- 8-10°C Suchá bílá vína – stolní, jakostní a kabinetní
- 9-11°C Aromatická a polosuchá vína
- 10-11°C Rose 11-12°C Bílá vína vyšších jakostních stupňů, pozdní sběr, výběr z hroznů, bílá vína barrique
- 12-14°C Dezertní vína, sladká vína a vína vysokých stupňů
- 12-14°C Lehká a mladá červená vína
- 14-16°C Středně těžká červená vína
- 17-18°C Těžká a nazrálá červená vína
Pozor!!! Víno servírujeme vždy o 1-2 stupně podchlazeno!
Více informací k tomuto tématu naleznete v klubové sekci a na našem online shopu.