Hugovo chřestové degustační menu
Jednoduchá a přesto dokonalá surovina si žádá jednoduché a přesto dokonalé recepty. Pro mne tentokrát netypicky bez masa, ale kvůli chřestu se dokážu obětovat. A co si tedy k nádhernému vínu měsíce duben připravíme:
Předkrm - Chřest s holandskou omáčkou
Na recept si připravte:
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 1 lžicka nahrubo rozdrcené kuličky bílého pepře
- 2 lžíce bílého vinného octu
- 2 lžíce vody
- čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
- mleté chilli 1 špetka mletého chilli
- 1 kg bílého chřestu
Jak na to:
Oloupeme bílý chřest (pozor, slupky nevyhazujeme, necháme si je na polévku). Z oloupaného chřestu odkrojíme zavadlé konce (dáme je stranou ke slupkám). Vodu na chřest osolíme a vložíme do ní bílý chřest. Voda na vaření chřestu se nemusí ochucovat, stačí jen osolit. Chřest bude mít svou typickou lehce nahořklou chuť. Chřest bude uvařený zhruba za 5 minut.
V rendlíku přiveďte k varu vodu s octem a drcenými kuličkami pepře. Snižte plamen a tekutinu zredukujte přibližně o jednu třetinu. Sundejte z ohně a nechte vychladnout. Zchladlou tekutinu přeceďte do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidejte do ní žloutky a směs vyšlehejte. Připravte si hrnec s vodou a misku na něj položte. V takto připravené vodní lázni šlehejte směs přibližně 5 minut až zhoustne a bude vláčná, lesklá a hladká. Sundejte misku z vodní lázně a pomalu do ní přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, až je omáčka hustá a lesklá. Nakonec do omáčky přidejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli. Ihned podávejte.
Polévka - Chřestové capuccino
Na recept si připravte:
- 500 g zeleného chřestu
- 50 g másla
- 200 ml šlehačky
- 1 citrón
- sůl
- cukr
- pepř
Jak na to:
Chřest oloupeme a asi 1 cm od konce odřízneme. Půl litru vody přivedeme do varu, osolíme a lehce osladíme. Do vody vložíme chřest s plátkem citrónu a vaříme do měka. Ušleháme polovinu šlehačky. Chřest vyjmeme a oddělíme asi čtyř centimetrové špičky, zbytek nakrájíme na malé kousky a dáme zpět s druhou polovinou šlehačky. Plátek citrónu vyjmeme. Vše lehce povaříme, pak rozmixujeme ponorným mixerem a dochutíme solí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a důkladně zamixujeme do polévky. Můžeme podáváat v šálku na capuccino. Dle chuti opepříme čerstvě namletý pepřem.
Hlavní chod - Chřestové risotto
I když jsem recept na chřestové risotto doporučoval už loni, risottu ve spojení s chřestem prostě nedokážu odolat a k tomuto lehkému jarnímu "vegetariánskému" menu se dokonale hodí.
Teď už stačí jen popřát dobrou chuť! Váš Domaine Hugo